Kiedy zdecydujesz się na zakup płyty gazowej, prawdopodobnie będziesz się zastanawiać: Którego gazu użyć? Podczas gdy oba rodzaje płyt mogą być używane w kuchni, jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć przed podjęciem decyzji. Oto krótki przewodnik po płytach zasilanych gazem. Zasilanie gazem jest tym, co zasila płomień. Jeśli w Twojej płycie zabraknie gazu, będziesz musiał zamówić dodatkową butlę i przygotować się na jej nieuchronny upadek. Rozbieranie płyty i czyszczenie jej to kłopot.
Wybór odpowiedniego gazu do płyty gazowej to ważna decyzja, którą należy podjąć przed zakupem lub wymianą sprzętu kuchennego. Najpopularniejszymi rodzajami gazu są butan i propan, które są sprzedawane w cylindrach. Przed wyborem gazu warto zwrócić uwagę na rodzaj płyty gazowej, jej moc oraz ilość palników. Jeśli prowadzimy remont kuchni lub wymieniamy starą płytę gazową, warto również zwrócić uwagę na połączenia gazowe oraz stan przewodów gazowych. Należy pamiętać, że remont kuchni to dobry moment, by przeprowadzić przegląd instalacji gazowej i wymienić przewody na nowe, co zwiększy bezpieczeństwo użytkowania sprzętu gazowego. Więcej o remoncie domu czy mieszkania znajdziesz na serwisie Magazyn Remont!
Typ płyty gazowej, którą kupisz, wpłynie na ogólny wygląd i wydajność Twojej kuchni. Wybór płyty grzewczej zasilanej gazem jest najlepszy dla profesjonalnej kuchni lub dla remontów w luksusowym stylu. W przeciwieństwie do elektrycznych płyt kuchennych, gazowe płyty kuchenne wytwarzają nadmierne ciepło, zapachy i parę, więc będziesz potrzebował profesjonalnego systemu wentylacji. Płyty gazowe nie dają precyzyjnej kontroli ciepła, co czyni je mniej wygodnymi.
Jeśli zamierzasz gotować z kuchenką zasilaną gazem, będziesz musiał wybrać między propanem a gazem ziemnym. LPG zawiera więcej energii niż gaz ziemny, ale propan jest tańszy i występuje w różnych rozmiarach. Propan jest bezpieczniejszy do stosowania w domu, ale gaz ziemny może w pewnych okolicznościach powodować pożary. Na szczęście możesz łatwo dostosować dopływ gazu do swojej nowej płyty gazowej.
Innym ważnym aspektem jest strefa gotowania. Elektryczne płyty ceramiczne mają ukryte systemy grzewcze. Ciepło jest przekazywane spod szkła. Każda strefa gotowania świeci na czerwono, aby wskazać wielkość źródła ciepła. Jeśli używasz jej do mieszania lub smażenia żywności, upewnij się, że jesteś świadomy wszelkich gorących stref. Płyty indukcyjne i ceramiczne posiadają również szybki palnik. Są one najlepsze dla dużych garnków i woka.
Moc gotowania zakresu gazu jest mierzona w brytyjskich jednostkach termicznych. Wysoki wskaźnik BTU oznacza szybsze gotowanie wody i smażenie steku. Z drugiej strony, niski wskaźnik BTU pozwala na gotowanie żywności w niższej temperaturze, co pozwala na osiągnięcie subtelniejszych wyników. Będziesz w stanie kontrolować płomień, jeśli wybierzesz zakres gazu o dużej mocy, ale nie jeśli chcesz powolnego gotowania.
Który gaz wybrać dla kuchenki kuchennej zależy od twojego stylu życia. Jeśli masz dużo pieniędzy, kuchenka elektryczna może być sposobem, aby przejść. Ale jeśli martwisz się o otwarty płomień lub bezpieczeństwo gazu, możesz zdecydować się na kuchenkę zasilaną gazem. Jeśli nie chcesz instalować linii gazowej, zawsze możesz zdecydować się na mini piec opalany drewnem. Możesz również uzyskać bezpłatną wycenę od licencjonowanego technika urządzeń.
Podobne tematy