Wybór okapu kominowego

Przedstawiamy materiał opracowany na zlecenie telewizory.info

Pierwszym pytaniem, które musisz sobie zadać przy wyborze okapu jest: jak dużej pojemności potrzebujesz? Istnieje szeroka gama dostępnych rozmiarów, ale jedną z zasad jest to, że okap powinien być co najmniej tak szeroki jak powierzchnia gotowania. Być może uda Ci się uniknąć dodania dodatkowych trzech cali z każdej strony. Kolejnym czynnikiem do rozważenia jest głębokość. Okap powinien zakrywać cały tylny palnik, a także około połowy przedniego. Wysokość będzie miała również wpływ na wydajność urządzenia. Na koniec warto rozważyć sony (pomiar hałasu wentylatora). Niskie tony są mniejsze niż jeden, podczas gdy wysokie tony mogą przekraczać 10 ton. Ogólnie rzecz biorąc, cichszy kaptur jest sześć lub mniej tonów przy 600 cfm.

BU (British thermal unit) to pomiar ciepła i jest używany do określenia, ile ciepła jest potrzebne do podniesienia funta wody o jeden stopień Fahrenheita. Podczas gdy BTU różnią się w zależności od modelu, większość z nich mieści się w przedziale od czterech do ośmiu tysięcy. CFM (stopy sześcienne na minutę) okapu jest mierzone w stopach sześciennych. Aby określić CFM okapu, należy podzielić całkowitą liczbę BTU przez 100. Zakres kaptur z pięćdziesięciu tysięcy BTUs wymagałoby 500-fm powietrza poruszającego pojemność.

Przy wyborze kaptur zakres, nie zapomnij rozważyć poziom hałasu. Niektóre modele są cichsze niż inne, a jeśli jesteś wrażliwy na hałas, rozważ zakup jednego z zmienną kontrolą prędkości. Okap z dwoma tonami będzie mniej głośny przy niskich ustawieniach. Upewnij się, że bierzesz pod uwagę również lokalizację wentylatora. Jeśli jest on zamontowany na zewnątrz, poziom hałasu będzie znacznie niższy.

Następne pytanie, które należy sobie zadać, brzmi: „Jaką pojemność powinien mieć okap?”. Odpowiedź jest inna dla każdego. Model 400-cfm będzie potrzebował sześciocalowego kanału do działania. Model 1200-cfm będzie potrzebował 10-12-calowego kanału. Jako ogólną zasadę należy wybrać gładkie, ocynkowane kanały metalowe. Przewody elastyczne lub faliste nie zapewnią najlepszego przepływu powietrza. I upewnij się, że uszczelniasz połączenia kanałów taśmą mastyksową duct-joint.

Oprócz rozmiaru, rodzaj gotowania, które robisz, również określi ilość wentylacji, której kaptur będzie potrzebował. Zakres kaptur z wyższym CFM będzie wyciągnąć więcej powietrza do kuchni, co pozwala gotować więcej żywności z mniej zapachu. Im bardziej wydajny jest okap, tym bardziej będzie pasował do przestrzeni Twojej kuchni. Tak więc, jeśli jesteś ciężkim kucharzem, kaptur z 350 stóp sześciennych przepływu powietrza powinien wystarczyć.

Aby określić najlepszy rozmiar kaptura zakresu, pomnóż szerokość kuchenki przez dziesięć, aby uzyskać odpowiedni CFM dla kaptura. Na przykład, 36-calowa płyta kuchenna wymaga kaptura z CFM 360. Kuchenki gazowe wytwarzają więcej ciepła niż elektryczne, dlatego wymagają większego kaptura CFM. Ogólnie rzecz biorąc, kuchnia gazowa wymaga kaptura o większej mocy BTU.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane